Главная » 2013 » Февраль » 13 » Операційні системи 2012
20:05
Операційні системи 2012

Комп'ютери та мобільні пристрої стають все більш потужними, тому операційні системи повинні за ними встигати, адже саме вони забезпечують коректну роботу «заліза» і допомагають реалізувати весь закладений в нього потенціал. Тому цього року оновилися (або збираються оновитися) всі провідні ОС. Чим порадують нас операційні системи 2012?

Операційні системи 2012: Ubuntu 12.04 (Precise Pangolin)

Оновлення ОС Unbuntu несподіванкою не стало: розробники традиційно випускають нову версію дистрибутиву кожні півроку, в квітні і в жовтні. Квітнева версія 2012 року отримала назву Precise Pangolin («Точний панголін»). Це LTS версія, тобто версія з продовженим часом підтримки. Такі версії виходять раз на два роки і підтримуються протягом трьох років (на відміну від звичайних версій, підтримуваних півтора року), а серверні - протягом 5. Починаючи з Ubuntu 12.04 і серверні, і десктопні версії будуть підтримуватися п'ять років.

Ubuntu 12.04 заснована на версії ядра Linux 3.2. У новій версії Unity як і раніше залишається стандартною оболонкою робочого столу, але тепер вона було вдосконалена рядком, призначеним для пошуку пунктів меню запущених додатків HUD. Banshee був замінений Rhythmbox в якості плеєра за замовчуванням. Дана версія ОС включає GNOME 3.4.1, Firefox 11, LibreOffice 3.5.2, Thunderbird 11 та інші компоненти.

А 27 липня вийшла остання тестова версія наступного релізу - Ubuntu 12.10 alpha 2. Реліз буде заснований на версії ядра Linux 3.5, кодове ім'я - Quantal Quetzal (Квантовий квезаль).

Операційні системи 2012: OS X 10.8 (Mountain Lion)

А ось вихід чергового релізу операційної системи від Apple став деякою несподіванкою, так як минула версія вийшла в 2011 році, а Apple випускала нові версії десктопной ОС кожні два роки. Цього року дворічна система оновлення настільної ОС була змінена на однорічну. Тепер і OS X, і iOS будуть оновлюватися щороку.

У лютому почалося поширення першої збірки OS X 10.8 для розробників, в липні планується початок продажів фінальної версії. Це дев'ятий за рахунком major release (основний випуск) OS X. Поширюватися новий реліз буде виключно в електронному вигляді за допомогою Mac App Store. За словами розробників, Mountain Lion містить більше 200 нових функцій.

Нова версія включає в себе диктовку з віртуального помічника Siri, більш тісну інтеграцію з iCloud, вбудований Twitter-клієнт, прості і зрозумілі Нотатки (Notes), нову систему обміну інформацією в інтернеті Share Sheets та ін. Багато нових функцій були скопійовані з мобільної версії. Деякі програми були перейменовані, а деякі функції - видалено або об'єднані з уже існуючими.

Операційні системи 2012: Windows 8

Нова версія ОС від Microsoft ще не вийшла, але вже щосили обговорюється в інтернеті. Тим більше, що 31 травня була випущена остання публічна попередня версія Release Preview, так що вже можна встановити Windows 8.

У новій версії ОС Windows звичний інтерфейс був змінений практично до невпізнання (так, у версії Windows 8 Consumer Preview кнопку «Пуск» замінив спеціальний екран "Start" в стилі Metro UI). Новий інтерфейс оптимізований як для тачскрін, так і для звичного управління за допомогою мишки і клавіатури.

Розробники обіцяють підтримку USB 3.0 і Bluetooth 3.0, а також стереоскопічних і бездротових дисплеїв. Анонсована система розпізнавання осіб користувачів через веб-камеру, яка в тому числі буде використовуватися для управління режимами енергоспоживання. Взагалі, зміни торкнуться кожного «куточка» системи.

Компанія Microsoft вирішила взяти приклад з основних конкурентів (Google і Apple), продукти і сервіси яких тісно інтегровані з інтернетом. Так, розробники обіцяють інтегрувати в Windows 8 службу Windows Store, яка буде повторювати багато функцій Mac App Store.

Операційні системи 2012: Android 4.1 (Jelly Bean)

Говорячи про нові релізи операційних систем, не можна не згадати і мобільні ОС, адже все більше людей використовують смартфони і планшети. Поговоримо про останню актуальної версії Android - Android 4.1 Jelly Bean, випущеної 27 червня 2012. Внесені в реліз зміни торкнулися переважно плавності роботи інтерфейсу.

Продуктивність системи була покращена за рахунок паралельної роботи центрального і графічного процесорів. За рахунок цього на деяких пристроях Android 4.1 буде працювати з частотою 60 кадрів в секунду.

Для отримання більш плавного UI була використана технологія Project Butter, що включає потрійну буферизацію графічного конвеєра. Якщо віджет не поміщається на робочий стіл, він буде автоматично масштабувати, а положення інших віджетів - змінено. Була оновлена віртуальна клавіатура і додана можливість автономного голосового введення.

Також було змінено вид панелі управління, оновлений пошук, покращено додаток «Камера». Сліпі і слабозорі зможуть підключати до планшета або смартфону на Android 4.1 пристрої введення, що підтримують шрифт Брайля. У реліз системи був включений новий сервіс Google Now.

Категория: Операційні системи | Просмотров: 345 | Добавил: Andre99 | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]